Terapie

Terapii vnímám jako prostor pro naslouchání, doprovázení, zároveň prostor pro změnu a uzdravování. Přijímám každého člověka v jeho jedinečnosti, bez předsudků a bez hodnocení. Jsem zakotven v systemické terapii. Zároveň vnímám každého člověka jako součást systému (rodina, přátelé, škola, zaměstnání). Zcela zásadní jsou tak pro mne vztahy mezi lidmi, ale zejména vztah každého člověka k sobě samému.

Terapie, kterou nabízím, je nedirektivní, laskavá, snažící se najít v každém z nás pozitivní stránku. Neboť zdroje pro vyřešení našich problémů jsou jen v nás samotných, i když často ukryty v hloubce, pod nánosem četných bolestí a zranění. Tato terapie není založena na bloudění v labyrintu minulosti vlastního života. Vycházím z přesvědčení, že minulost jako takovou nelze změnit. Jsme však schopni změnit náš pohled na věci minulé, dát našemu dosavadnímu životnímu příběhu nový kontext. Jsme schopni vytvářet svou budoucnost. Proto nabízím své doprovázení na této cestě přes životní křižovatky a milníky, pomoc s hledáním odpovědí na položené otázky, na problémy, které se objevují a s nimiž si nevíte rady.

Jedno terapeutické sezení trvá obvykle 50 minut. I když se jedná o krátkodobou terapii, může být realizována v několika pravidelných, opakujících se setkáních. Svým klientům zaručuji plnou diskrétnost a mlčenlivost. Vzhledem ke skutečnosti, že stále procházím psychoterapeutickým výcvikem v organizaci Narratio institut, mohou být z jednotlivých terapeutických sezení pořizovány audiovizuální nahrávky pro účely zvyšování kvality mnou poskytované terapie, s následným využitím v supervizi nebo v reflektujícím odborném týmu. I zde je samozřejmě zaručena plná mlčenlivost má i mých kolegů, jakož i anonymita Vás klientů.

Terapie může být poskytována jak individuálně, tak pro páry. Vzhledem k mému zakotvení v systemické terapii nabízím též k využití jednoho ze silných nástrojů této metody, a to spoluúčast reflektujícího týmu odborníků při samotném terapeutickém sezení. Tento prvek zcela zásadně rozšiřuje možnosti pomoci klientovi.

Terapie mohou probíhat v mé kanceláři v Ostravě, v kanceláři mé kolegyně v Praze, případně též v on-line prostředí.